Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Paroda „Puodo formos evoliucija“

Parodos

Kviečiame aplankyti naują parodą „Puodo formos evoliucijos“ Utenio aikštės stiklo galerijoje.

Remigijus Sederevičius parodoje pristato savo naujausius kūrinius, sukurtus pasitelkiant 3D keramikos spausdintuvus. Remigijus vienas pirmųjų pradėjo naudoti 3D technologijas, dirbant su kauliniu porcelianu, ir toliau vysto šią sritį. Jis nuolat gilinasi ir ieško technologinių naujovių, medžiagos ir naudojamos technikos galimybių ribų.

Šioje parodoje Remigijus pristato instaliaciją „Puodo formos evoliucija“. Idėja remiasi 1917 m. škotų matematiko ir biologo D'Arcy Wentwortho Thompsono knyga „Apie augimą ir formą“, kuri biologinių formų įvairovę supranta ne kaip chaotiškų formų, sugeneruotų atsitiktinai, painiavą, o kaip geometrines figūras, kurias galima apibūdinti fizikos ir matematikos principais.

Remiantis šia teorija kilo idėja palyginti keramikos formų virsmą laiko juostoje nuo Narvos stiliaus, egzistavusio IV tūkstantmetyje pr. m. e., iki Liudviko Strolio 1935 metų vazų ar „Jiesios“ kaulinio porceliano indų formų. Laiko juosta susukta į logaritminę spiralę, kur spiralės pradžioje yra priešistorinio puodo siluetas, o priešingoje pusėje šiuolaikinio indo forma. 3D modeliavimo programa sugeneruoja sąsajas tarp šių objektų siluetų. Eksperimentuojant su indų formų siluetais galima matyti, kaip logaritminė spiralė sukuria naujas formas, ir stebėti formų suderinamumą ar priešpriešą formos mutacijose.